Ha det bäst!

Hälsa och sund livsstil för alla

Motion och träning

Motion är bra för alla. Det som är viktigt är att anpassa motionsformen efter den vikt som du bär, efter den ålder som du är i, och om du har några skador som du bör ta hänsyn till. Alla kan motionera, om det bara är så att du behöver gå i en trappa två gånger om dagen eller jogga en gång om dagen. Allt är beroende av vad din kropp klarar av. Huvudsaken är att vi rör på oss, på något sätt, varje dag.

Motion för äldre personer

Är man en äldre person, bör man absolut inte göra häftiga rörelser, som kan göra att man lätt tappar balansen och skadar sig. Då är en lugn promenad alldeles lagom motion för en lite äldre person. Här vill vi slå ett slag för gåstavar. Alla äldre personer som ger sig ut och går, bör ha minst en gåstav med sig, för balansens skull. Vill man inte gå utomhus, om det är halt, kallt eller svårt att ta sig fram i snö, är det bäst att ge sig till ett gym och där, gå i lugn och maklig takt på ett gåband. Du bestämmer själv hur snabbt du går. Gåbanden börjar i mycket långsam takt och du kan öka takten successivt på gåbandet.

Motion för medelålders personer

När det kommer till motion för medelålders människor, bör man anpassa motionen efter den kondition man har och hur mycket man väger, hur van du är vid motion. Den som är van vid motion, eller har motionerat mycket när du var ung, kan välja en motionsform som innebär att du tar i lite mer. Den som inte alls är van vid motion, kan börja med att cykla. Det är en lagom motionsform och belastar inte alls knän, fötter eller andra leder i kroppen. Vill man inte cykla eller motionscykla är det en bra början på ditt motionerande att simma några 100 meter varje, eller varannan dag.

Motion för unga

När man ännu är ung, då är inte risken för skador särskilt stora. Att jogga är den absolut bästa motionsformen över huvudtaget. Den ger dig bättre kondition redan efter några månader. Joggingen ger dig bättre muskler, bättre andning, bättre uthållighet och bättre humör redan efter några joggingtillfällen.

Motion för överviktiga

Känner man att man har några kilon för mycket, bör man inte ge sig ut och jogga. Då är det lätt att man skadar knän, fotleder eller gör sig illa under joggingturen. Det är viktigt att vara snäll mot kroppen när man har några kilogram för mycket. Börja med att cykla på en motionscykel. Den sätter igång hela blodomloppet, samtidigt som du inte belastar knän, fotleder eller andra leder i kroppen. Att simma i simhall är också en mycket bra motionsform om man är överviktig. Börja med att simma varje dag. Utan undantag. Det kommer nämligen att sätta igång fettförbränningen och snart kan du börja med annan motionsform. Men börja med simning varje dag, för att kicka igång fettförbränningen i kroppen.

Motion för underviktiga

Det är inte bara överviktiga som behöver motion, även underviktiga behöver det. Har man svårt att gå upp i vikt, behöver man motion. Det är alltid lättare att röra på sig om man inte har så många extra kilon att bära på. Så här rekommenderar vi att du börjar jogga, om du inte har ont i knän eller fötter. Börjar du jogga, får du igång kroppens förbränning, vilket ger dig bättre hunger och du får igång din hunger så att du vill äta mer och äta rätt mat. Du kan även gå till ett gym och börja träna upp musklerna, så att du blir starkare och får större muskler. Att vara stark är viktigt både för dem med övervikt, men även för dem med undervikt. Lycka till!