Ha det bäst!

Hälsa och sund livsstil för alla

5 tips inför hårborttagning med laser

Vad är oönskad hårväxt och hur kan den upplevas? Vilka behandlingar finns det för att ta bort hår och vad ska man tänka på innan man gör en behandling? Här kommer bra tips vid hårborttagning.

Om man har oönskad behåring som man vill permanent ta bort så är det viktigt att man följer vissa steg för mest lyckat resultat.

1. Se över alla möjligheter som det finns för att hålla hårväxten i kontroll. Kanske finns det sätt som inte är provade ännu.

2. Fundera en rimlig tid över om behandlingen verkligen är något som önskas. Vid en hårborttagning med exempelvis laser så är ingreppet irreversibelt, det vill säga det går inte att återfå hårväxten på den platsen.

3. Leta gärna information på internet och leta upp andra som har gjort behandlingen för att få tips gällande proceduren men även gällande vilka som är duktiga på att utföra hårborttagningen.

4. Boka en konsultation för att få information gällande olika behandlingar. Och boka gärna konsultation på minst 2 platser.

5. Följ alla instruktioner som ges och var beredd på att vila efter behandlingen eftersom alla behandlingar kan vara mer smärtsamma än man räknat med och upplevelsen i sig kan vara mer stressande än vad man räknat med.

Vad oönskad hårväxt är

Oönskad hårväxt kan drabba alla oavsett ålder och kön, och kan vara något som upplevs så störande att man till och med kan få en förminskad levnadsglädje och begränsad personlig frihet. Det kan vara att man har hårproduktion på platser på kroppen där man inte normalt har så stark behåring, eller att man har starkare behåring än vad man generellt har på den ytan. Men det kan även vara så att behåringen är fullt normal men att man ändå upplever det som att man har en behåring som man inte vill ha, och som man kämpar för att hålla borta genom metoder som endast gör en tillfällig skillnad.

Vilka behandlingar som finns

Rakning, vaxning, epilator och olika krämer är sätt man kan ta bort hår på själv i sitt eget hem, men det är metoder som gör att håret kommer tillbaka efter en viss tid. Om man vill ha en permanent hårborttagning så är det laser, IPL, diatermi och elektrolys som gäller. Vilken, eller vilka, metoder man väljer för sin hårborttagning är helt upp till vad man känner och vill, och har ekonomi att satsa på.

16 Mar 2020