Ha det bäst!

Hälsa och sund livsstil för alla

En tandhygienist hjälper dig till en god munhälsa

Förebyggande tandvård är viktig för att dina tänder ska må bra. En tandhygienist hjälper dig att ta bort plack och ger dig goda råd med mera. Du får även lära dig rätt tandborstteknik.

De flesta vet att det är viktigt att borsta tänderna och inte äta för mycket godis. Men hur går det med det? Fuskar du ibland? Då tillhör du en grupp som vet hur man ska göra men ändå fuskar med både tandborstning och godisätande. Du kanske inte fuskar alls utan äter sällan godis och borstar tänderna morgon och kväll. Oavsett hur du gör är det en god idé att göra ett besök hos en tandhygienist med jämna mellanrum. Det är lätt att få problem med tänderna och du kanske inte borstar på rätt sätt även om du borstar noggrant.

Vad händer under ett besök hos en tandhygienist?

En tandhygienists huvudområde är förebyggande tandvård, så kallad profylaktisk tandvård. När du gör ditt besök får du en undersökning där dina tänder och munhälsa kontrolleras. Vid behov tar tandhygienisten bort plack på dina tänder. Du får tips och råd om bland annat tandborstteknik och hur du på bästa sätt sköter din munhygien. Du får den hjälp som passar just dig då våra munnar och tänder ser olika ut. Ni planerar tillsammans hur du sedan vill göra med återbesök och hur ofta du vill komma. Tandhygienisten ger dig rekommendationer men det är du själv som bestämmer hur fortsättningen ska se ut.

Vad kan jag själv göra efter mitt besök hos en tandhygienist?

När du har gjort ditt besök hos en tandhygienist följer du de rekommendationer du fått så noga du kan. Profylaktisk tandvård är grunden till en god munhälsa och en stor del handlar om vad du själv gör, så kallad egenvård. Se till att borsta dina tänder på rätt sätt och var noga med hur du äter sötsaker med mera.

Om du är noggrann med att sköta om dina tänder och håller en god munhygien har du goda chanser att behålla dina tänder livet ut. Förutom att borsta tänderna kan du behöva tandtråd, extra fluor eller någonting annat som din tandhygienist kan hjälpa dig med. Om du slarvar med din munhygien kan du få problem längre fram med stora kostnader som följd. Ett bra tips är att skriva upp de råd du fått vid ditt besök hos tandhygienisten så du inte glömmer bort vad du ska göra.

15 Nov 2021