Ha det bäst!

Hälsa och sund livsstil för alla

Från kohage till vaccinationsmottagning

Visste du att ordet vaccin härstammar från det latinska namnet för ko. Ja, nötkreaturet alltså. Men hur kan en medicinsk behandling och kossor ha någonting med varandra att göra?

Föregångaren till vaccin kallas ympning. Ympning innebar att man utsatte en frisk person för en smitta i låg dos, för att den skulle kunna bygga upp en egen immunitet. Man hade nämligen förstått att med vissa sjukdomar var det som så, att om man redan haft en smitta en gång kunde man inte bli sjuk i samma smitta igen. Redan på 400-talet före vår tid hade man koll på att smittkoppor fungerade just på detta sätt. Därför fick de som redan hade haft smittkoppor hjälpa till och ta hand om sjuka, eftersom de redan hade en immunitet.

Men hur var det nu med kossorna då?

Smittkoppor och kokoppor

Jo, i England på 1700-talet fanns en bonde vid namn Benjamin Jesty. Under en epidemi av smittkoppor la han märke till att hans två mjölkerskor inte blev sjuka. Detta trots att de hade haft nära kontakt med andra insjuknade. Inte heller han själv blev sjuk. Kokoppor och smittkoppor är två sjukdomar som är väldigt nära besläktade. Skillnaden är att människor inte blir särskilt sjuka alls av kokoppsviruset, däremot är smittkoppor dödligt.

Benjamin hade tidigare haft kokoppor och han visste att även hans mjölkerskor hade haft det. Således drog han slutsatsen att dessa gav skydd mot den mångfaldigt värre sjukdomen smittkoppor. Han beslutade att smitta hela sin familj med kokoppor. Alla de överlevde sedan smittkoppsepidemin utan att bli det minsta sjuka.

Bevisades av Edward Jenner

När läkaren Edward Jenner hörde talas om detta ville han testa om det verkligen stämde. Han tog sekret från kokoppor och lät smitta en pojke. Sedan försökte han även smitta honom med det farliga smittkoppsviruset, men det gick inte. Kokoppsviruset hade alltså gjort pojken immun mot smittkoppor, och så var vaccinet fött. Jenner valde att namnge sin medicinska upptäckt efter kokopporna. Således heter det vaccin, som ju betyder ko.

Tack vare dessa upptäckter finns det nu vaccin mot många, många sjukdomar. I flera fall kan vaccinet vara direkt avgörande mellan liv och död. Vissa vacciner ingår i barnvaccinationsprogrammet och ges på BVC eller i skolhälsovården. Andra vaccin får man betala för själv och de kan man få på en vanlig vaccinationsmottagning. Nu, efter ett par hundra år, slipper man alltså gå till kohagen för att bli immun.

27 Oct 2020