Ha det bäst!

Hälsa och sund livsstil för alla

Hur slutar man tappa hår?

Det är helt naturligt att tappa mellan 50-100 hårstrån om dagen, men vad ska man göra om man tappar mycket mer hår än så? Hur slutar man tappa hår? Och varför börjar man egentligen tappa hår?

Stress är en vanlig orsak till ökat håravfall för både kvinnor och män. Det sker av två anledningar. Stressade hårsäckar kan gå i vila och sluta producera nytt hår och håller inte heller kvar hårstråna längre och efter ett tag märks detta tydligt. Stress kan även trigga igång en sorts autoimmun reaktion i hårsäckarna som gör att man börjar tappa hår över hela kroppen eftersom hårsäckarnas immunförsvar sänkts. När man hittar en mer lugn och balanserad livsstil kan håret börja återhämta sig igen.

Andra orsaker till att man tappar hår

Håravfall kan även bero på obalans i sköldkörteln och produktionen av hormonet thyroid. Vitamin- och mineralbrist kan också orsaka håravfall eftersom håret inte prioriteras när kroppen har brist på något. En annan orsak är överdriven styling och överanvändning av starka hårprodukter. Dessutom är det så att ju äldre vi blir, desto mer hår tappar vi vanligtvis. Håravfall kan dock tyvärr komma även i unga år på grund av ärftliga faktorer. Särskilt för män. Anlag för håravfall fås från båda föräldrarna men drabbar ofta män och kvinnor olika. Kvinnor tappar oftare hår mitt på huvudet medan män vanligen förlorar håret vid tinningarna först.

Hur kan man få tillbaka sitt hår?

Beroende på orsaken till att man tappade hår är lösningarna olika. Har man farligt höga stressnivåer i sitt liv är det troligtvis mer än håret som signalerar om detta och man bör se över sina levnadsvanor och kanske söka professionell hjälp innan utmattningen är ett faktum. Misstänker man problem med sköldkörteln är det också rekommenderat att skaffa läkarhjälp. Vitaminbrist kan avhjälpas med en bättre kost och kanske extra stöd från ett tillskott av vitaminer. Nya vanor kan även vara lösningen om man vet med sig att man stylar sitt hår mycket och ofta och utan att egentligen förstår vad innehållsförteckningarna på alla produkter betyder. Då kan ett ökat håravfall ses som hårets och hårbottens stora skrik på hjälp. I ett tidigt skede när man märker att man börjar tappa hår kan läkemedel hjälpa. Men i andra fall, när håret tyvärr verkar vara förlorat för gott, kan man bli sugen på att ta till mer effektiva lösningar, såsom en hårtransplantation till exempel.

16 Apr 2020