Ha det bäst!

Hälsa och sund livsstil för alla

Ibland måste man gå till en akuttandläkare

Tandvärk, inflammation och utslagna tänder är bara några av de saker som kan göra att man behöver uppsöka en akuttandläkare. Men det finns även andra tillfällen man snabbt kan behöva hjälp.

Det är lätt hänt att tänderna skadas i en olycka. Har man dessutom ett överbett och överkäkens tänder står ut en aning är det ännu lättare. Det räcker med att man sportar och en hård boll träffar en i ansiktet och på tänderna. Man behöver inte alltid få tänderna utslagna för att de ska skadas. Ibland tar tandrötterna skada av slaget mot tänderna och efter några dagar kan man plötsligt få en missfärgad tand. Har man slagit i tänderna rejält och det känns i tandrötterna bör man därför besöka en akuttandläkare och få tänderna ordentligt kontrollerade.

Vad kostar det att gå till en akuttandläkare?

Saker som kan göra att man behöver besöka en tandläkare akut är exempelvis svår tandvärk, ilningar i tänderna, skadade eller utslagna tänder efter en olycka, problem med en visdomstand, en fyllning, plomb, bro eller krona som har lossnat etc. Att besöka en akuttandläkare under en vanlig vardag behöver inte kosta mer än ett vanligt tandläkarbesök, men på helger, kvällar och nätter kostar det ofta lite mer. På olika tandläkarmottagningars hemsidor finns det telefonnummer där man kan nå tandläkaren akut och boka tid. Ofta kan tandläkaren lindra besvären så att man blir av med den värsta smärtan och man får sedan komma tillbaka en annan dag för att åtgärda tanden ordentligt.

19 Aug 2021