Ha det bäst!

Hälsa och sund livsstil för alla

Tänk att kropp och själ hänger ihop

Alla behöver röra sig mer. Vi har en livsstil just nu som innebär alldeles för mycket stillasittande. Det är ingen nyhet, utan något som alltfler inser. Till och med barnen rör sig för lite, våra ungdomar också. Barnen och ungdomar blir skjutsade med bil till och från dagis och skola. Många barn och ungdomar har bra frititdssysselsättningar men långt ifrån alla. När våra barn och ungdomar sedan flyttar hemifrån, tar de med sig de gamla vanorna som inte alltid inkluderar motion. Och frånvaron av motion gör att ungdomarna mår sämre.

Linköpings stad satsar på studenters psykiska hälsa

Fackföreningen Saco har gjort en enkät, kallad Ungdomsbarometern, som blev klar under hösten 2018. Den visar att endast en av tio ungdomar som mår dåligt, psykiskt, söker hjälp och att självmord bland studenter har ökat. Detta har Linköpings stad tagit fasta på och har som en konsekvens av enkäten, satsat på ny verksamhet på universitetet; MiniMaria, Ung Puls och Arena Ryds herrgård som ska alla utgöra nya mötesplatser för studenter med bland annat språkcafé, ge en plats för studier och hålla föreläsningar om bland annat psykisk ohälsa.

Kroppen och själen hänger ihop

Här vill vi slå ett slag för att bli medveten om att kroppen och själen hänger ihop. Det är nu inte så enkelt så att man kan motionera sig ur en depression. Är man deprimerad behöver man absolut göra ett läkarbesök, få medicin och samtalsterapi. Först efter det, men inte mindre viktigt är att också med medicinen och samtalsterapin börja motionera. Det händer något med psyket när man rör på sig.

Detta händer med kroppen vid motion

Blodomloppet kommer igång när man motionerar. Är man ung och student är jogging en bra motionsform. När man joggar rör man på hela kroppen. Du får snabbt en bättre kondition. Blodet strömmare genom kroppen, och framför allt, blodet strömmar genom hjärnan. Du får ett bättre minne med motion och jogging. Och efter motionen och joggingpasset, kommer nämligen det bästa av allt; du får en stor dos endorfiner som strömmar genom kroppen, vilket för att du mår bra.

Motion kan ge nya vänner

Att motionera tillsammans med andra är bland det bästa som du kan göra. Man får nya vänner om man motionerar tillsammans. Har man bestämt med ngåra vänner att motionera, får man peppa varandra att inte sluta motionera, eller att motionera även om man ät trött eller inte har lust. Och vill inte dina vänner motionera med dig, sök upp några som, precis som du vill motionera.

13 Feb 2019