Ha det bäst!

Hälsa och sund livsstil för alla

Vad gör man på en synundersökning?

Har ni problem med ögonen? Får ni ofta huvudvärk och har svårt att se vad det står på skyltar på långt håll? Eller känns ögonen torra och kliar? Besök en ögonläkare och få en bedömning.

Man ska vara rädd om sina ögon och upplever man att man har problem som man inte känner till vad det kan vara så ska man göra en ordentlig synundersökning hos en ögonläkare för att hitta felet. Många får försämrad syn med åldern och de flesta upptäcker att de ser dåligt först då de kör bil och har svårt att läsa vad som står på vägskyltarna. Men det kan även vara andra bakomliggande faktorer än ålder som gör att man ser dåligt, som exempelvis grön- eller grå starr men även förändringar på gula fläcken. Andra ögonproblem som man bör gå till en ögonläkare med kan vara besvär med torra och kliande ögon eller en rinnande tårkanaler. Dessa symptom kan vara tecken på ögonsjukdomar.

Man bör regelbundet kontrollera sin syn även då man inte upplever problem

Man kan ha en ögonsjukdom utan att man känner till det. Därför är det viktigt att gå till en ögonläkare då man har besvär. Men även personer över femtio år som är friska bör regelbundet undersöka sina ögon. Man kan ha ärftliga ögonsjukdomar i släkten och de brukar komma med stigande ålder. Ju tidigare problemet upptäcks desto enklare blir det att göra något åt det. Till en ögonläkare kan man gå för att göra en synundersökning även utan remiss. Men vanligt är att man först går till sin husläkare eller optiker och att de sedan skriver en remiss och skickar en vidare.

Ett par mörka solglasögon hjälper ögonen att återhämta sig

Själva undersökningen går till så att läkaren först mäter ögats tryck. Därefter kontrolleras synskärpan genom att man får läsa bokstäver och symboler i olika storlekar på en syntavla. Sedan får man pupillvidgande ögondroppar som det tar 15-20 minuter innan de verkar. Detta för att läkaren enkelt ska kunna undersöka ögat med hjälp av ett ögonmikroskop. Det gör inte ont att genomgå en synundersökning, men man blir bländad av ljuset från mikroskopet som lyser in i ögat. Därför kan man även se lite suddigt efteråt och ska helst inte köra bil hem efter undersökningen. Det kan också vara bra att använda ett par mörka solglasögon efter undersökningen för att vila ögonen. Då brukar de återhämta sig snabbare.

3 Apr 2020