Ha det bäst!

Hälsa och sund livsstil för alla

Vägledning ut i arbetslivet

När världen är stor och möjligheterna är oändliga så kan det vara svårt att veta vilket steg man ska ta och åt vilket håll. Någon som ställer frågor och ger tips och råd kan vara det som behövs.

Antingen man kommer helt färsk från gymnasium eller kanske varit länge hemma med barn eller sjukdom, så kan man behöva lite extra stöd för att hitta rätt i den djungel som är arbetsmarknaden. Bara en sån sak som att veta vad man vill göra kan vara svårt nog, och även om man vet vad man vill arbeta med så kan jobbannonserna innehålla så mycket information och önskemål att det börjar snurra i huvudet. De arbeten som en gång beskrevs som arbeta i butik, städerska sökes eller receptionist anställs har nu specifikationer långa som tapeter med önskemål om språk och utbildningar inom kassasystem, städmaskiner och it-kunskaper. Är man redan det minsta osäker på vad man vill och kan så kan detta göra att man inte vågar söka någonting.

Ett plus ett

Lika svårt som det kan vara att veta vilket jobb man kan söka och passar till, lika svårt kan det ibland vara att veta vilken personal man vill ha och vilka kvalifikationer de behöver. När jobbannonserna blivit längre och mer detaljerade så har det dykt upp jobbcoacher och rekryterare som inte bara kan stödja såväl arbetssökande som arbetsgivare, utan även matcha jobb mot jobbsökande. Som en slags översättare på ett sätt. En rekryterare sätter sig först och främst ner med arbetsgivaren för att bena ut vilken typ av anställd som söks och vad tjänsten kräver. Och det som kommer ur det kan vara lite annorlunda än vad det ursprungligen verkar vara som man kanske söker.

Stöd för arbetssökande

Jobbcoacher finns till för att kunna matcha sökande med jobbannonser men även för att stödja och hjälpa arbetssökande lista ut vad de kan och vad de vill göra. Samt hur de skriver en cv och vilka typ av annonser de ska leta efter och svara på. Coachen hjälper även till med att ge råd och tips inför anställningsintervjuer och ingjuta mod och tro till de som kanske inte haft arbete på länge eller inte haft någon anställning alls. Det är inte bara viktigt att kunna ge sitt bästa vid en anställningsintervju utan även kunna veta och känna av vilka uppgifter som arbetsgivaren letar efter och vill se hos den sökande.

18 Apr 2020